Leven in Oekraïne
Land in Oost-Europa
Oekraïne is een land dat nog altijd de gevolgen ondervindt van een onstuimige geschiedenis. Tot op de dag van vandaag wordt er gestreden om grondgebied waarbij slachtoffers vallen. De oppervlakte van Oekraïne heeft toebehoord aan veel verschillende landen en de gevolgen van het communisme zijn nog voelbaar en tastbaar. Corruptie is een groot probleem en dat bemoeilijkt samenwerking met de lokale autoriteiten. Zowel op het gebied van taal als van religie en cultuur is het land verdeeld. De economische crisis van enkele jaren geleden is ook aan Oekraïne niet voorbijgegaan en het opkrabbelen kost meer tijd dan gehoopt. De zeer ernstige werkloosheid van de afgelopen jaren heeft veel mensen naar o.a. Hongarije doen trekken om daar werk te vinden.
Het landschap van Oekraïne kenmerkt zich door grote stukken ongerepte natuur, bosgebieden en moerassen. Grote delen van deze natuur zijn ondergebracht in beschermde natuurreservaten. In uitgestrekte natuurgebieden leven wolven, vossen en wilde katten. Toeristen komen veelal naar Oekraïne voor de eeuwenoude stadjes en de mooie stranden aan de zwarte zee. Oekraïne staat ook bekend om Tsjernobyl. Dit is een stad waar in 1986 een nucleaire ramp voltrok. Vanwege het hoge stralingsniveau is er geen leven meer mogelijk en ligt de stad er verlaten bij.
Alcoholisme vormt een nationale tragedie. In Oekraïne wordt meer alcohol gedronken dan in welk ander Europees land dan ook. Vanaf hun dertiende jaar drinken kinderen, in zeventig procent van de gevallen vormen de ouders het voorbeeld. De gevolgen van misbruik laten zich raden: geen werk, geen geld, kinderen die in weeshuizen belanden. Alcoholbestrijding is lastig, want het is 'big business'. Kinderen beginnen ook vroeg met roken, vooral op het platteland al vanaf een jaar of tien. Er zijn goede acties geweest: sigaretten zijn formeel niet verkrijgbaar voor jongeren beneden de achttien jaar en jongeren dienen een identiteitsbewijs te laten zien. Maar hier speelt het bekende probleem: er zijn wetten, maar ze worden niet gehandhaafd.*
Bron: 'Kinderen en jongeren in Oekraïne. Groot worden in Oekraïne nu.'